Het is weer zover… Ons pietepeuterige stadje wordt overspoeld door duizenden, maar dan ook duizenden jongelui. Het grootste festival van Spanje is namelijk in volle gang. Tellen we normaalgesproken een luttele 34.000 inwoners, met Arenal Sound zijn dat er zo’n 50.000 per dag meer!

De voorbereidingen begonnen al zo’n zes weken geleden. We zagen enorme podia gebouwd worden. De gezellige zondagmarkt aan het strand moest het veld ruimen. Grote terreinen werden gemaaid om tentenkampen neer te zetten. Mét tientallen portable wc’s om wildplassen tegen te gaan. Het voetpad langs het strand is voorzien van betonnen blokken, zodat de festivalgangers veilig aan de wandel kunnen.

En dat doen ze… De lokale supermarkten hebben er trouwens handig op in gespeeld. Je slalomt nu om pallets met flessen water. En wodka. Bij ons buurtsupertje zijn buiten zelfs hekken neergezet, zodat je via een Efteling slinger naar binnen kan. ‘Waar zijn de champignons?’, vroeg ik een medewerker. Die moesten het veld ruimen voor flessen jus d’orange. Volgende week is alles weer normaal, verzekerde hij me.

Arenal Sound

In de puerto (het havengebied, zo’n 4 km van Burriana zelf) is het dus een mierennest van niets verhullende string bikini’s, korte broekjes en mini shirtjes. Plus stoere knullen met sixpacks en zwemshorts. Een vrolijk, levendig tafreel. Overal wordt gepicknickt. Dit jaar alleen niet meer op het gras van de rotondes, dat werd de gemeente blijkbaar té gevaarlijk. Daar staan nu manshoge hekken omheen.

Ook bij de ingang van onze marina staan hekken en een streng kijkende bewaker. Telkens moest ik mijn autoraam naar beneden draaien en ‘m vertellen dat ik op een boot in Burriana Nova woon. Hij begint me nu te herkennen, hij zwaait en haalt de barricade al opzij als ik kom aanrijden. Da’s fijn.

Zes dagen lang muziek dus! En zes nachten… We kijken vanaf het achterdek op één van de podia van Arenal Sound. De ene band is beter dan de andere. Er schijnen beroemde dj’s te zijn en het volume staat op max. Club Le Chic op onze kade heeft zijn eigen muziek, ook op vol volume… Het eerste jaar werd ik er gek van, nu ben ik er aan gewend en vind ‘t echt gezellig. En ‘s nachts? Dan doe ik fijn m’n oordoppen in en slaap als een roos!

Arenal Sound Burriana