Baby showers en kraamvisite zijn not done in Noorwegen, vertelde Maarten me. Familie en vrienden komen allemaal naar het traditionele doopfeest. Ik ook dus. (zie mijn vorige twee noorwegen blogs) Nieuwsgierig wat me te wachten stond, vloog deze oma naar het hoge Noorden. Toen ik zijn gezellige, traditioneel Noorse houten huis binnenstapte, verbaasde ik me over alle shoppers met boodschappen. Voor een traditioneel en multiculti buffet dus.

Nóg meer…?

‘Alle houdbare spullen hebben we vast in Zweden gekocht en morgen halen we de rest hier in de supermarkt’. Huh… nóg meer boodschappen? ‘Yep, na de doop van Alexander is er een uitgebreid buffet voor zo’n dertig mensen! Maak jij die lekkere pangsit, mam?’ vroeg mijn zoon liefjes. Alles, maar dan ook alles op tafel zou handmade zijn.

Op zaterdagochtend sleepten Christine en Maarten tas na tas uit de auto. Het grote kokkerellen kon beginnen! In de keuken begon het heerlijk naar taart te ruiken, Maarten zat aan de salontafel Spaanse gehaktballetjes te draaien en ik had me aan de eettafel geïnstalleerd met het filodeeg.

Terwijl ik knoopje na knoopje knutselde, draaide Maarten zijn hand niet om voor zalige gazpacho. Trine (Christine’s moeder) maakte ‘kransekake’, een toren van amandelringen. Traditioneel bij doop- en trouwfeesten, vertelde ze me. Hoe traditioneel en multiculti wil je ‘t hebben!

Uiteindelijk hebben Maarten en Christine die nacht maar een paar gestolen uurtjes geslapen. Doodmoe, maar dik tevreden meldden ze de volgende ochtend dat alles klaar stond. Tijd om ons op te maken voor de plechtigheid. Christine dook de badkamer in en kwam in een prachtige handgemaakte jurk weer tevoorschijn. Lang, donkerblauw met geborduurde bloemen. Heel Noors, net als Trine.

In de kerk zag ik nog meer van deze prachtige outfits. Ik keek sowieso mijn ogen uit. De robuuste oude kerk bleek een fris, helder interieur te hebben. Alles wit, hemelsblauw en een soort versleten tint terra. Ondanks het feit dat ik geen woord van de dienst begreep, heb ik genoten. Het bleek een smeltkroes van protestante en katholieke rituelen te zijn. Leuk, ik hou namelijk niet van hokjes…

Ik smolt toen…

mijn zoon, ondertussen een mix van Viking en hipster, met de kleine Alexander op zijn arm stond. De traditionele doopjurk over zijn getatoeërde arm gedrapeerd. Op de onderjurk staan trouwens de namen geborduurd van de kinders die eerder deze jurk gedragen hebben. Leuk hè.

Na de dienst taaiden we af naar een verenigingsgebouwtje, die trouwens 10x leuker was dan Hollandse clubhuizen. Hout met een enorm terras, waar de barbecue overuren draaide. Op een lange tafel stond het multi culti buffet en iedereen vulde telkens weer z’n bordje. Uiteindelijk lagen er nog maar vier (van de honderdzestig!) pangsit knoopjes eenzaam in de schaal.

Ik heb aan diverse gasten moeten beloven het recept te mailen. Maartens gaat me vertellen hoe hij zijn gazpacho maakt én Trine geeft me het geheime kransekake recept!

doopfeest Alexander