in de koffer

In m’n Alphense huisje heb ik de kleuren op de muren met zorg uitgekozen. Net als de meubels trouwens. Aan de wanden hangen foto’s en schilderijen met een verhaal. De accessoires in prettige turquoisetinten maken het plaatje compleet. Het huis ‘ademt Margaret’. En ik durf er een kapitaaltje om te verwedden dat de meesten van ons ook zo’n ademende optrek hebben.

Hoe compleet anders is het met Frank. Ruim een jaar geleden verliet hij samen met een collega Neerlands bodem om zich in Thailand te vestigen. De mannen namen alleen een koffer en computers mee. “Het voelt goed om al mijn bezittingen in één koffer te kunnen proppen”, vertrouwde hij me destijds toe. Ik kon me er niet veel bij voorstellen…

Tijdens deze vakantie improviseer ik er lustig op los. De kasten in hun huis zijn nagenoeg leeg. Een paar bordjes, wat bestek, twee glazen en twee koffiekopjes. Laat ik het theeglas niet vergeten. Als ik ‘s morgens gewoontegetrouw zin heb in koffie, begint de zoektocht naar één van de twee kopjes. Ah, even omspoelen.

Het kanonharde hoofdkussen heb ik vervangen door een kussentje wat ik op de bank vond. Bij wijze van sloop heb ik er een badlaken omheen gedraaid. Een plaidje dient als zitkussen op de schommelstoel bij het zwembad, het nachtkastje als bijzettafel.

Het is verbazingwekkend hoe snel je gewend raakt aan zo weinig hebbedingen om je heen. Het heeft wel iets bevrijdends. Misschien ga ik bij thuiskomst héél veel op Marktplaats zetten…

23 januari 2015