Sang (33) is een nakomertje. Ni is dertien jaar ouder en heeft vroeger lekker gemoederd over haar zusje. Ze leerde Sang zwemmen met lege kokosnoten als zwembandjes om haar armen gebonden. Toen ik langs de grote vijver bij de rijstvelden liep, zag ik dit plaatje zó voor me.

Haar moeder is een kop kleiner dan ik met m’n 1.67m, ruim in de zeventig en beweegt zich met een jaloersmakende souplesse. Sang vertelde me dat haar oma nog leeft en honderd-plus is. Er wordt zelfs gefluisterd dat ze al 110 jaar is, maar dat weet niemand met zekerheid te zeggen. Ik ben erg benieuwd naar deze dame…

Op de ochtend van de ceremonie wijst Sang naar het bankje in de kamer en zegt liefdevol ‘There is my grandmother’. Er zit een fragiel vrouwtje met haar opgetrokken benen charmant naast zich gevouwen. Haar troebele ogen beginnen te stralen en we worden hartelijk begroet. Ik houd mijn handen tegen elkaar in de traditionele Thaise groet. Telkens weer pakt ze mijn handen en houdt ze tegen haar wang. Ze moet ook mijn gezicht keer op keer aanraken.

Ze is ooit uit Cambodja vertrokken en heeft daarna altijd in de Cambodjaanse gemeenschap in Thailand geleefd. Ze spreekt geen woord Thais. Ze weet dat Frank een buitenlander is en heeft nu bedacht hoe het in elkaar steekt. Ik moet dan wel Thais zijn en Franks vader komt uit China, want dat is heel ver weg. Je ziet dat ze trots is op deze conclusie.

Als Sang haar vraagt hoeveel kinderen ze heeft, kijkt ze vertwijfeld naar Sangs moeder. Zij fluistert haar in dat het er acht zijn. Trots steekt ze vingers op: twee jongens en zes meisjes! Omdat ik op mijn beurt weer geen barst van Cambodjaans begrijp en geen woord met haar kan wisselen, steek ik m’n duim op. Dat vindt ze nou ‘s een leuk gebaar en telkens schiet haar gerimpelde duim omhoog en schenkt ze me een tandenloze lach.

Ze wil graag op de grond vlak bij d monniken zitten. Ik help haar overeind en we schuifelen samen naar het midden van de kamer. Ik voel me met m’n bescheiden 1.67m een reus naast dit kromgegroeide vrouwtje. En wat heb ik een respect voor haar levenslust. Daar teken ik voor…!

14 mei 2016