You have friends for a reason, a season or a lifetime… Toen ik deze mooie uitspraak jaren geleden voor ‘t eerst hoorde, zette het me aan het denken. Het klopt namelijk als een bus! Sommige vriendschappen zijn vluchtig en dat is prima. Met anderen beleef je hoge ups and diepe downs en de vriendschap doorstaat dit alles.

friends - geschoten in Cuba

We wisten van toeten noch blazen…

Zo was Julian een schoolvoorbeeld van ‘a friend for a reason’. Op het moment dat we de boot aanmeerden in Burriana, kenden we hier geen mens en spraken maar anderhalf woord Spaans. We wisten van toeten noch blazen als het op ‘la vida español’ aankwam…

Bij toeval liepen we tegen zijn restaurant met de illustere naam Palacio de Pollo (het kippenpaleis) aan. Hij sprak Engels, haalde ons hartelijk binnen en nodigde ons voor verjaardagen en feestjes uit. We leerden heel wat mensen kennen, poetsten ons Spaans op. Hier zijn mooie vriendschappen uit ontstaan. Jammer genoeg is het kippenpaleis opgedoekt en zijn we Julian uit het oog verloren. A friend for a reason dus!

Je wisselt telefoonnummers en foto’s uit

En zo zijn mensen die je op vakanties ontmoet ‘friends for a season’. Je hebt ongelofelijk veel plezier met elkaar en aan het eind van de trip wissel je e-mail adressen en telefoonnummers uit. Dat met de belofte contact te houden. Vaak blijft het bij elkaar toevoegen op Facebook en het sturen van die leuke foto’s. Daarna verwatert het, maar je blijft met een warm hart aan die leuke vakantie terug denken!

Friends for a lifetime zijn zo bijzonder. Je hebt er maar een paar nodig. Zo koester ik Emmie, die ik al ruim 20 jaar ken. Samen weekendjes weg en zelfs twee keer naar Thailand op vakantie geweest. Maar ook een radiostilte van ruim een jaar, waar we allebei achteraf veel last van gehad hebben. Ik kijk weer uit naar haar volgende trip Spanje!

Ik ben gek op ‘mijn buufje’. We hebben 10 jaar in hetzelfde appartementencomplex gewoond, deelden lief en leed. Als ik naar Nederland vlieg, staat ze steevast op de agenda en als we bellen is ‘t of we elkaar gisteren nog zagen. Vriendin Ellen ken ik al vanaf de middelbare school en we lopen elkaar steeds mis. Als ik naar het Hollandse vlieg, zit zij in Kenia voor haar mooie stichting Circle4Life.

Last but not least Felice. We kennen elkaar pas een paar jaar via GirlyStuff, maar babbelen praktisch elke dag via Messenger bij. Zowel zakelijk als privé is ze mijn geweten! Als mijn drukke Nederlandse agenda geen afspraak met haar toelaat, pakt ze gezellig samen met mij de bus naar Schiphol. Dit gaat ongetwijfeld ook een vriendschap voor het leven worden.

Nu in España heb ik er een lief vriendinnetje bij. Toen ik haar voor ‘t eerst bij Julian zag, dacht ik ‘wat een lief koppie…’ Later hoorde ik dat zij precies hetzelfde over mij dacht! Nely en ik zien elkaar een paar keer per week, gaan samen naar de markt en zijn vaste klanten bij Toni voor een kop koffie, een tostada of een wijntje. We zijn zelfs al twee keer samen naar Azië (lees ook gezellig mijn Bali blogs!) geweest. Hoe leuk is dat!

Koester alle vriendschappen, of ze nu for a reason, a season or a lifetime zijn!