Indisch

Blijkbaar heb ik iets Indisch over me, want er wordt me regelmatig gevraagd of ik een halfbloedje ben. Mijn stem, spraak en gebaartjes lijken van de Gordel van Smaragd.

Tijdens een persreis vroeg een tafelgenote me ooit wie van mijn ouders uit Indonesië kwam. Nou, zowel mijn vader als mijn moeder zijn heel Hollands! Ze vroeg verder. ‘Grootouders misschien? En je vader is echt je biologische vader?’ Op die laatste ietwat brutale vraag kon ik volmondig ja antwoorden!

Als tiener kreeg ik een boek met sprookjes, verteld in diverse dialecten onder ogen. Het verhaal van ‘Sneeuwwitje en de seven Dwerhen’ in onvervalst Tante Lien Indisch pakte me. Bij gebrek aan kopieerapparaat heb ik het sprookje overgeschreven. Tijdens bruiloften en andere feestjes trok ik een sarong en kabaja aan en begon te vertellen. ‘Ister een meprou, sij sit voor de raam en seh: Ik ferlang só een kind…’ Indische mensen in de zaal moesten lachen om mijn vertaling van de Chinese heks in het sprookje, die Indisch met een Chinese tongval sprak.

Ook de Indische keuken is absoluut aan mij besteed. Ik vind alles só lekkerrrr! Met veel plezier heb ik ooit een kookcursus gevolgd, thuis bij een lieve Indische mevrouw. Met grote regelmaat pak ik het toen volgekladderde receptenboekje er nog bij. De mannen thuis aan boord beginnen al te likkebaarden als ik aankondig nasi goreng te maken.

Mijn Spaanse vriendin slash reisgenoot Nely vindt ‘t eten op Bali allemaal maar zozo… Als ik haar verzeker dat een gerecht lekker en absoluut niet pittig is, probeert ze een hapje. Vervolgens betrekt haar gezichtje en begint ze met haar eten te schuiven. Ik kan het niet laten om te vragen wat ze ervan vindt. Voorzichtig zegt ze dan ‘interessant…’ of ‘bijzonder…’. Gelukkig voor haar wordt in Bali goed rekening gehouden met Europeanen en Australiërs, die de Indische keuken willen afwisselen met een onvervalste hamburger of club sandwich.

Maar niet voor mij. Ik hou het fijn bij nasi goring, saté, rendang en ander lekkers. En hmm…  de Balinese zoetigheid in schattige kleine bakjes (waar ik mezelf telkens op trakteer) is niet te versmaden. Selamat makan!