Toen ik in juni deze Bali vakantie boekte, wist ik nog van niks. 3x Oma, dat had ik niet kunnen bedenken! Het was rustig in kinder- en kleinkinderland. Totdat ik ergens in september naar Nederland vloog om Vera een handje te helpen. Geveld door griep en keelontsteking was m’n dochter een dweiltje. Tussen kopjes thee en wasjes door, zag ik haar met een zwangerschapstest scharrelen. ‘Even Marc bellen…’ en de deur ging dicht.

Yep, hartstikke zwanger!

En op 26 maart uitgerekend. ‘Dat komt mooi uit’, dacht ik nog.  Dan zou ik al lang weer terug zijn uit Azië. Niet veel later belde mijn zoon, die in Noorwegen woont met blij nieuws. Zijn vriendin was óók zwanger en rond 5 maart zou de kleine zich aandienen. Ik jubelde en was bovendien nog steeds uiterst tevreden met mijn vakantieplanning.

op vakantie in Bali

Grote verrassing, Vera bleek zwanger van twéé kindjes! Dat betekende een verschuiving in de uitgerekende datum… Ik duimde heel hard dat de jongetjes pas in maart geboren zouden worden, zodat ik er met mijn neus bovenop zou kunnen zitten. We belden dagelijks tijdens mijn verblijf in Bali. Alles liep op rolletjes. Met Maarten had ik afgesproken met de doop van zijn zoontje naar hem toe te komen. Dat schijnt namelijk in Noorwegen een hele happening te zijn.

3x oma

Afgelopen donderdag zat ik bijzonder vroeg met een kop koffie op het terras van ons lieve hotelletje in Ubud. Een berichtje van Maarten verscheen op mijn telefoonscherm. ‘Water gegaan, wachten op weeën’ (zijn Nederlands wordt steeds Noorser). Huh… nu al, het is pas 21 februari! Spannend, maar tijdens onze middagexcursie naar de mooie tempel Tanah Lot zou ik geen internet hebben.

Achter in de taxi begon opeens mijn tas te rinkelen

Zou mijn Noorse kleinzoon geboren zijn? Ik was nogal verbaasd dat ik Vera’s naam in mijn scherm zag. Zwangerschapswarrigheid dacht ik nog, ze vergeet dat ‘gewoon’ bellen naar Indonesië best duur is. De warrigheid sloeg bij mij toe op het moment dat ik een zacht babyhuiltje hoorde. ‘Ze zijn er, mam…’ Twee gezonde vier-en-een-half-pondertjes, geboren met 35 weken!

De baby van Maarten en Christine liet nog even op zich wachten en werd de 22e geboren. Een mooie zevenponder met alles erop en eraan! Ik ben dus binnen 28 uur 3x oma geworden. Hoewel ik heel graag dichter bij huis zou zijn, loop ik hier op Bali de hele dag met een smile van oor tot oor. En bij thuiskomst aanstaande donderdag? Dan verwissel ik mijn zomerkoffer voor een handbagage exemplaar met winterkleding en spring de volgende ochtend om 6.00 uur op ‘t vliegtuig naar Nederland