Coronatest in Noorwegen

Met de wekker op 05.45 uur was ik vanzelfsprekend om al half 4 wakker. En wakker is dan ook absoluut klaarwakker… Me nog eens omdraaien zit niet in mijn systeem. Ik liep dus fris en fruitig de trap af om een lekkere kop koffie te zetten. Deze 28e december zou ik namelijk naar mijn middelste en zijn gezin vliegen. Oud & Nieuw in Noorwegen! Ik heb me in 2021 te pletter gereisd. Op mijn vingers telde ik uit dat ik vijf keer naar Nederland ben gegaan, drie maanden in de Thaise warmte heb doorgebracht, cultuur heb gesnoven in Rome en nu dus dit leuke reisje naar het hoge Noorden. Blijkbaar mét een verplichte coronatest in Noorwegen.

En dat allemaal terwijl COVID de wereld rond raast…
.
Zoals ik in mijn Q-blogs al schreef, had de reis naar Thailand heel wat voeten in aarde. Stápels documenten en twee weken quarantaine in een hotel. Ook met de andere trips waren PCR-testen, sneltesten en QR-codes nodig. Om Spanje weer in te mogen reizen, moet je online een uitgebreid gezondheidsformulier invullen. Er wordt steevast naar de QR van dit document gevraagd bij het inchecken én het wordt bij aankomst op de luchthaven van Valencia gescand. Het geeft me een veilig gevoel dat elke passagier dit moet doen.
Ik vond het dan ook een slimme zet van mezelf om na te gaan of voor Noorwegen ook zoiets nodig was. En yep, op een site van de Noorse overheid vond ik een soortgelijke vragenlijst om digitaal in te vullen. Maar ook las ik dat je bij aankomst op Gardamoen (de luchthaven van Oslo) een coronatest moet ondergaan. Er stond geen verdere uitleg bij, dus voor de zekerheid had ik een zelftest in een mooi Happy Hippie style etuitje gestopt. Dat bleek niet nodig. Bij aankomst liep je vanzelf de ‘Efteling-slinger’ in om getest te worden. Bij een balie kreeg ik twee kleine stickers en een rappe uitleg van de procedure. Ik sloeg de helft maar op in mijn vermoeide brein.
Noppes, nada, niks…
Nadat een jongeman in astronauten outfit in m’n neus had gepeuterd en het kokertje met het wattenstaafje voorzag van één van mijn stickers, werd ik doorverwezen naar de wachtruimte. Ik herinnerde me vaag dat ik daar 20 à 25 minuten moest wachten. Zo af en toe checkte ik mijn mobieltje om te zien of ik een sms-je gekregen had. Voor de zekerheid scande ik ook de mini-QR-code op het overgebleven stickertje. Noppes, nada, niks…
Een oudere man zat op gepaste afstand van anderhalve meter uitgebreid in het Nederlands met zijn dochter te bellen. Na dit telefoongesprek sprak ik ‘m aan. ‘Ik zit hier al 35 minuten, maar ik heb nog geen bericht ontvangen.’ Met een blik die zei ‘hoe dom kun je zijn…’ blafte hij dat je gewoon na die 25 minuten weg mag. Geen bericht is dus goed bericht. En tja, het bleek gewoon een kwestie van het laatste stickertje laten scannen en naar exit lopen. Okay, Maarten here I come!