La Val d'Uixo

We hebben visite. Onze Montfoortse huisvriendin Jenny is aan boord en ze is samen met Sylvia gekomen. Gezellig! Ondanks dat ‘t herfst is, zitten we lekker op het achterdek aan de koffie, te eten en proosten we met telkens weer andere likeurtjes. We plannen dagtochtjes. Valencia, Castellón, La Val d’Uixo?

Op bewolkte dagen maken we plannen om ‘s wat van de omgeving te zien. Zoals die enorme shopping mall in Castellón. Tassen vol slepen we naar de auto. En we zijn dik tevreden over onszelf.

Maar de massieve burcht op een heuveltop in Sagunto staat ook op het programma. En Marc heeft in de wandelgangen gehoord dat we niet zo ver van onze haven prachtige watervallen kunnen zien. Dat gaan we als eerst doen op een druilerige dag, beslissen we. Op naar La Vall d’Uixo!

Grotten, water…

Hmm, langs de weg staan bordjes richting natuurpark én richting grotten. What to do? We kiezen voor ‘t laatste. Grotten, water… Moet goed komen. We zijn zwaar onder de indruk van het flinke parkeerterrein in deze niet toeristische omgeving. Al wandelend naar de entree lijkt het of we de Efteling binnen lopen. Het wemelt van bezoekers, restaurants en souvenirwinkeltjes!

Dat maakt toch nieuwsgierig. Als zoveel Spanjaarden het de moeite waard vinden, móet het wel mooi zijn. We sluiten aan in de rij en wandelen vijf minuten later de aardse ingewanden in. We gaan varen op een ondergrondse rivier! De tocht in het gondelbootje is adembenemend. Soms moet je even bukken voor een laaghangende stalactiet. De gondelier, met z’n Popeye spierballen, heeft dit bootje duidelijk vaker door het spiegelgladde water gelaveerd.

Ik zie de doorgang nauwer worden, de rotsen hangen dreigend laag. Langzaam varen we er op af en iedereen vouwt zich dubbel om geen rotswand-kopstoot op te lopen. Mijn ademhaling wordt oppervlakkiger. Zelfs in ‘t schemer zien de anderen mij witjes wegtrekken. Deze smalle tunnel doet me denken aan een nachtmerrie die ik heel soms heb, waarin ik door iele gangetjes en luiken moet kruipen om in een toren te komen.

‘Adem in, adem uit…’ Deze mantra werkt uitstekend en ik stap best wel trots het bootje uit. Weer iets overwonnen!