Ik hablo best een beetje español …

In een heel grijs verleden nam ik Spaanse les. Daar heb ik bar weinig van opgestoken omdat ik de lessen nogal eens skipte. En toen verhuisde ik naar España! Ik stond dus mooi met een mond vol tanden… 90% van de Spaanse bevolking spreekt écht geen woord Engels. Met handen en voeten plus de woordjes die waren blijven hangen probeerde ik me verstaanbaar te maken.

In het restaurant van onze vriend Julian (die trouwens wel Engels spreekt) ontmoette ik heel wat leuke en lieve mensen, die ontzettend hun best deden me te begrijpen. Zoals Luci, die langzaam sprak en met haar vinger op tafel haar leeftijd schreef. Dat deed ik ook en vulde met opgeheven vingers aan hoeveel kinderen en kleinkinderen ik had.

‘barco, mar, sol, coche, blanco, negro…

Langzaam aan bleven er steeds meer woorden en zinnetjes hangen. Als ik van het restaurant naar de boot liep, benoemde ik alles hardop. ‘Barco, mar, sol, coche, blanco, negro’ (boot, zee, zon, auto, wit, zwart). Ik kreeg er steeds meer lol in. En ik stortte me op Duolingo, een fijne app om Spaans (vanuit ‘t Engels) te leren. Het schattige groene uiltje van de app moedigde me steeds weer aan. ‘Well done, keep up the good work!’ Ik hablo best een beetje español

Nely is ook een fantastisch maestra! Zij spreekt alleen maar Spaans tegen me en ik doe dapper mee. Als we er echt niet uit komen, schakelen we over op het Engels. Nu ben ik op het punt dat ik in de (voltooid) verleden tijd ga spreken. Dus niet meer: Twee jaar geleden ik loop op de markt…’ Ik wil echt van mijn Jip & Janneke niveau af!

Soms ga ik nog ontzettend de mist in en kun je Nely en mij opvegen. Zo wilde ik zeggen ‘Ik hou van reizen’ (me gusta viajes) en meldde zonder blikken of blozen ‘me gusta viejas’ wat zo’n beetje ‘Ik hou van oude vrouwen’ betekent!