Hoewel we kerst 2019 al hebben afgevinkt, wil ik toch vertellen over ons robuuste Spaanse kerstmaal. Eigenlijk besloten we te laat dat ‘t een leuk idee zou zijn om buiten de deur te gaan eten. Alle restaurants zitten namelijk voor ‘comer’ op 25 december bomvol. Niemand eet op deze enige kerstdag ‘s middags zo rond half 3 thuis! Yep, we doen hier niet tweede kerstdag!

Nadat onze vriend Nelu nul op rekest kreeg bij Menfis in Vila Real, lukte het een bevriende ober tóch om er nog een tafel voor acht personen bij te fietsen. Joehoe! Nou staat dit restaurant bekend om zijn robuuste, overdadige maaltijden. De eerste keer dat we hier aanschoven bleek het hoofdgerecht en het dessert nog te moeten komen, toen we al ruim voldaan waren…

Ik was benieuwd hoe het menu er met kerst uit zou zien…

Iets verfijnder? Nope! Géén amuses, tussengerechtjes of liflafjes. Met een elegante zwaai werden er grote schalen met plakken kaas en iberico ham neergezet als voorgerecht. Met wat pretzels als finishing touch. De patatas bravas (gebakken aardappelblokjes met kruiden en knoflooksaus) volgden in rap tempo, evenals een heerlijke salade.

Menfis Vila Real

We hadden ‘t nog niet achter de kiezen of iedereen kreeg een bord met een enorme moot kabeljauw (noemen ze hier bacalao, geinig hè). Alleen vis, geen groente, geen fratsen. En trouwens, een glas wijn kennen ze niet. Als je een wijntje bestelt, wordt er een fles op tafel gezet. Zo zat ik met een fles rood voor m’n neus, Marcs vriendin met driekwart liter wit… Wel echt heerlijke Spaanse wijn!

kaas en iberico ham
ons robuuste spaanse kerstmaal
spaanse wijn

Ons robuuste Spaanse kerstmaal werd vervolgd. Het hoofdgerecht zou ik in geen duizend jaar op een menukaart hebben uitgekozen… Varkenswang! Veel bot, veel vet, maar ook een stukje heerlijk mals vlees. Nu was het gerecht trouwens wel opgeleukt met een rösti rondje en een paar snippers paprika. Als afsluiter kregen we bij de koffie een puntje kokostaart. Echt lekker.

En als je me een beetje kent dan weet je dat mijn koffie na ‘t eten een carajillo is. Rum, veel suiker en een espresso. De twee koffieboontjes, het citroenschilletje en het stukje kaneel maken deze koffie helemaal af. Hoewel ik die fles rode wijn bij lange na niet heb leeggemaakt, was ik na deze robuuste Spaanse maaltijd écht aan een siësta toe. Hoe was jouw kerstmaal?