Onze kraan heeft kuren. Nee, niet de kraan in de keuken of in één van de badkamers, maar de hijskraan op het bovendek. Als we ‘s zomers naar Ibiza gaan kunnen we hiermee de bijbootjes in het water laten zakken. Maar normaalgesproken hangt de loopplank er aan. ‘s Morgens laten we ‘m zakken, zodat we makkelijk de kade op kunnen en ‘s avonds hijsen we ‘m weer op.

Tja, de hijskraan is al 30 jaar oud. Marc neemt ‘m af en toe onder handen, maakt de koolborsteltjes goed schoon. Dan loopt ie weer soepeltjes. We hebben alledrie een afstandsbediening waarmee we de loopplank kunnen bedienen. Nou ja, Marc en ik hebben er één, die van Hans is in zee gevallen. We hebben ‘m wel opgevist, maar hij doet noppes nada meer…

Een kraan met kuren

Afgelopen zaterdag besloot ik om nog even fijn te gaan ‘GirlyStuffen’ en weer nieuwe aanwinsten online te gaan zetten. Nadat ik van boord stapte om naar de flat te gaan, hees ik braaf de loopplank op. Hans lag nog lekker op één oor en ik wilde natuurlijk geen ongenode gasten op de boot. Zelfs die zwerfkat niet, die pas nog heerlijk lag te slapen in de gastenhut!

Na een paar uurtjes intensief gewerkt te hebben, hield ik het voor gezien. Mijn maag begon te rammelen en ik vond dat ik een Netflix aflevering van m’n favoriete serie Outlander had verdiend. Eenmaal op de kade drukte ik op de ‘naar-beneden-knop’ van mijn afstandsbediening. Hij gaf geen sjoege… Na een paar pogingen gaf ik het op en belde Hans.

Als je namelijk op het bovendek een flinke klap met een hamer op de motor geeft, dan doet ie ‘t weer (even). Tevergeefs belde ik mijn egaa op z’n Nederlandse nummer, zijn Spaanse nummer en via Whatsapp. Daar stond ik dan… Ik besloot in de auto te wachten en de tijd te doden met de Netflix serie op de iPad. Tussendoor belde ik nog ‘s, rookte een sigaretje op de parkeerplaats en verlangde steeds meer naar een lekker vers broodje. Ik werd er melig van en kreeg in m’n eentje de slappe lach.

Na een klein uurtje belde Hans me, een beetje geschrokken van alle gemiste oproepen. Zijn telefoon lag dus in de woonkamer terwijl hij op z’n gemak in de keuken een broodje at en de vaatwasser uitruimde! Met een grijns liep hij naar het bovendek en hamerde flink op de motor van de kraan met kuren. De loopplank snorde liefjes naar beneden, zodat ik aan boord kon komen. Lijnrecht de keuken in om dat lekkere broodje te smeren!