oma het populairste woord

Het meest populaire woord sinds ik in Thailand ben? OMA! De een na de andere vraag rolt uit Nathan’s (9) mondje. Hij babbelt non-stop. En praktisch elke zin begint met ‘Oma…’ Omdat ik bij hem op de kamer slaap en ik een early bird ben, sta ik ‘s morgens heel stilletjes op om hem nog niet wakker te maken.

Als ik op het terras aan mijn tweede kop koffie zit, gaat de schuifdeur open en hoor ik een vrolijk ‘Goodmorning oma!’. En dan begint een spervuur aan verhalen en vragen, terwijl hij voor m’n neus heen en weer loopt. Het lijkt erop dat we elke week een ander thema hebben.

Zo was een paar weken geleden de net aangeschafte kinderatlas een bron van informatie. En vragen! ‘Oma, welk land is het grootst?’ En ‘Oma, welke landen liggen niet aan een zee?’ enzovoorts, etcetera, and so on. Lang leve de Top 10 lijstjes op Google! Daarna draaide alles om legers, tanks en aanvallen. Niet echt my cup of tea, maar die Google Top 10 bracht soms uitkomst. En ik leidde hem zachtjes naar andere onderwerpen.

‘Oma’ het populairste woord

De huidige fascinatie is ‘t minst favoriet bij me. Slakken! In de tuin wemelt het van deze slijmerige BFF’s. De schelpen op hun rug zijn prachtig, dat wel. Zodra Nathan zijn ogen geopend heeft, gaat ie op zoek naar een groot exemplaar, die op een VIP behandeling kan rekenen. De desbetreffende ‘geluksvogel’ wordt eerst bestudeerd en daarna met blaadjes en aarde op een platte steen gezet.

Maar mijn maag draait om als ik op mijn nuchtere maag (of op elk moment van de dag trouwens) dit slakkenparadijs onder de neus gedrukt krijg. Nathan moest een beetje grinniken om mijn aversie, maar neemt ‘t gelukkig serieus. De meeste ‘slakkenvragen’ beantwoord ik met schouderophalen omdat ik ‘t écht niet weet… En nog steeds is ‘oma’ het populairste woord.

Met zachte hand duw ik hem naar een nieuw interessegebied. Het lieve, manke, verlegen, pluizige poesje waar ik de afgelopen twee maanden voor gezorgd heb. Ze durft al aardig bij Nathan in de buurt te komen als hij het voerbakje vult. Dan kan ik volgende week tenminste met een gerust hart naar huis vliegen…