Thaise dierengeluiden

Is het je wel eens opgevallen dat je overal ter wereld musjes tegen komt? Deze gevederde bolletjes maken heel bescheiden tjirp geluidjes, zo anders dan de Thaise tuingeluiden! Trouwens, in Spanje geniet ik ook al van een scala aan dierengeluiden die ik in Nederland nooit eerder hoorde. Zoals bijvoorbeeld een vogeltje dat klinkt als een bouwvakker die een mooie vrouw nafluit. Of het nachtelijke concert van de sprinkhanen.

Terug naar Thailand

Een big smile op mijn gezicht als ik een gekko hoor! Dit salamandertje met zijn malle koppie roept z’n eigen naam zo’n vier à vijf keer achter elkaar. Het geluid van de krekels kan ook hier tot ongekend volume aanzwellen. Lachend heb ik naar drie vogels gekeken, die op een dak luidruchtig ruzie maakten. Ze zetten hun veren op om imposanter te lijken. Na een minuutje was het opeens stil, het verendek geslonken tot normale proporties en lief tjirpend vlogen ze gedrieën weg.

En dan de katten!

Niet specifiek Thaise tuingeluiden natuurlijk, maar erg aanwezig! In de tuin van mijn zoons huis scharrelt een lief pluizig poesje. Best zielig, ze loopt nogal mank. Misschien een oude botbreuk die niet goed geheeld is. Eind vorig jaar bedelde ze met een dikke buik om eten. Zoonlief gaf haar brokjes en hoopte tevergeefs haar op een dag met kittens te zien. Toen ik hier aankwam, heb ik het ‘voerstokje’ overgenomen.

Ze is over haar verlegenheid heen en flaneert ‘s morgens en ‘s avonds om mijn enkels. Als ik me buk om haar schaaltje met brokjes te vullen, mag ik haar aaien. Maar de katers… Er schuimt een brutaaltje door de tuin, die het poesje hardhandig het hof maakt. Zijn geschreeuw heeft nog twee andere buurtkaters op hetzelfde idee gebracht. De kleine poes probeerde zich achter een boom of onder een struik onzichtbaar te maken, maar helaas… Uiteindelijk gaf ze toe aan katachtig gerollebol.

Phèp, phèp…

Op een avond hoorde ik ‘phèp’ en tien seconden later weer ‘phèp’. Of iemand op een vuvuzela toeterde! Ik nam ‘t geluid op en liet het aan mijn schoondochter horen. ‘Oh, it’s a frog mam’ zei ze direct. Ik kon me niet voorstellen dat zoveel herrie uit een kikker kon komen. Maar ze had hartstikke gelijk! ‘s Avonds zagen we ‘m bij de waterplanten. Niks grote pad, maar een klein opdondertje…

Nog twee weken Thailand en dan ga ik terug naar de Spaanse geluiden. Hoe ik hier ook geniet, ik kijk er weer naar uit!