Wat is het verschil tussen katoen en viscose?

In de webwinkel van Happy Hippie style zie je vanzelfsprekend veel luchtige, zomerse kleding voor kinderen. Alles wordt tenslotte in Thailand ingekocht! Vooral de zomerse harembroeken zijn fantastisch te dragen bij mooi weer, we noemen ze niet voor niets liefdevol ‘flodderbroeken’. Sommigen zijn van katoen, anderen van viscose. Maar wat is het verschil tussen katoen en viscose ?

wat is het verschil tussen katoen en viscose
Katoen is duidelijk

Het is een zachte vezel, die uit de opperhuid van de zaden van de katoenplant groeit. De vezels worden tot draden gesponnen om luchtdoorlatend textiel van te maken. Eeuwenoud trouwens, de Egyptenaren droegen 12.000 BC al katoenen kleding! Het Egyptisch katoen is nog steeds wereldberoemd…

Viscose is een ander verhaal…

Viscose draagt net zo prettig als katoen, terwijl de stof zachter en soepeler is en zijdeachtig aanvoelt. Aan die laatste eigenschap dankt de vezel de bijnaam ‘kunstzijde’. Het is de verouderde benaming voor rayon, tegenwoordig meestal aangeduid met de modernere naam viscose. Het is een kunstmatig vervaardigde vezel op basis van de natuurlijke grondstof cellulose, die bijvoorbeeld wordt gewonnen uit houtpulp van bamboe. De techniek werd in 1884 uitgevonden door de Franse scheikundige Graaf Hilaire de Chardonnet. Wil je meer lezen over viscose? Check dan deze handige Wikipedia pagina!

Conclusie

Uiteindelijk is het verschil tussen katoen en viscose in draagcomfort niet groot. Beide materialen zijn zomers en lekker luchtig. En wat de zomerse harembroeken betreft hebben we een fijn weetje: Als je de broekjes wast en daarna in de droger stopt, hoef je ‘t eigenlijk niet te strijken. Ze passen ook uitstekend in de vakantiekoffer. Tijdens de reis zullen de wijde broeken best kreuken, maar als je kind ‘m maar even aanheeft verdwijnen ze als sneeuw voor de zon!