dag van de moedertaal

Mila en haar moedertaal

Af en toe check ik een zogenaamde ‘inhaak kalender’ en hang daar leuke Happy Hippie acties aan. Zoals bijvoorbeeld de Burendag of Zussendag, waarbij je mooie shawls voor yep… je buurvrouw of je (schoon)zus kunt winnen. En vandaag is het dus de Internationale Dag van de Moedertaal. Dat brengt me bij Mila, mijn 6-jarige kleindochter in ‘t mooie Noorwegen.

‘Hi’, glimlachte ik

Toen het poppetje net geboren was, kon ik natuurlijk lekker in ‘t Nederlands tegen haar aan babbelen. Het ging tenslotte om de intonatie, niet om de hoogstaande inhoud van het gesprek. Een jaar later hadden we samen een uitstekende conversatie achter in de auto. ‘Hi…’ glimlachte ik. ‘Hi…’ antwoordde ze met een big smile. En zo praatten we nog een poosje door.

Jammer genoeg heeft haar Nederlandse paps de Hollandse woorden er niet met de paplepel ingegoten. In Noorwegen spreekt hij alleen maar Noors met iedereen en ook zijn studie is volledig in deze Scandinavische taal. (Even tussen ons… zijn Nederlands gaat er soms een beetje op achteruit en dan worden woorden ‘vernoorst’) Ik kon dus geen woord wisselen met mijn kleindochter, die alleen haar moedertaal spreekt.

Afgelopen mei, toen haar broertje Alexander gedoopt werd, hebben we dit taalprobleem opgelost door vaak ‘snakes & ladders’ te spelen. En door samen op pad te gaan om een ijsje te scoren. Hartstikke gezellig! En nu ben ik weer in Noorwegen, gewapend met het spelletje Spot it, ronde kaartjes met allerlei tekeningen erop. Als je een matchende afbeelding op je bovenste kaartje hebt, kun je ‘m razendsnel op de stapel leggen. Een leuk spel dus waarbij woorden niet nodig zijn.

Ik vroeg Maarten om haar de spelregels in het Noors uit te leggen. Ook vermeldde ik erbij dat ik eerst een kop koffie zou drinken voordat we de strijd aangingen. ‘Oma, can we play the game now?’ Mijn koffiekopje bleef voor mijn mond hangen. Hoorde ik dat goed? Yep, er kwam een hele stortvloed aan Engelse zinnen uit haar mondje!

Actually…

Eenvoudige zinsopbouw, maar verbazingwekkend correct. Inclusief bijvoeglijke naamwoorden en zelfs de verleden tijd. Vier van de vijf zinnen beginnen eigenwijs met ‘Actually…’ Ook Maarten had haar nog niet zoveel en zo goed Engels horen spreken. Op school krijgt ze mondjesmaat Engelse les, dus daar komt de kennis niet vandaan. Haar favoriete speelgoed bestaat uit LOL-poppetjes (ook zo razend populair in Nederland?) en de daarbij behorende Youtube videootjes. En wat ze hoort, slaat ze op!

Joehoe, nu heb ik nog maar één kleinkind dat me niet verstaat. Maar ik heb zo’n vermoeden dat dat ook helemaal goed komt…