Het is een takkenbende aan boord. Overal latjes, schroeven, gereedschap en motoronderdelen. Vooral stof, heel veel stof… Maar ik zit er niet mee. Ik ben juist hartstikke blij met alle actie op de boot. En met alle hardwerkende mannen!

We wonen op een geweldige boot, maar de vorige eigenaar had niet zoveel met onderhoud. Hij heeft ‘t aardig laten versloffen. En die gebakken peren zijn voor ons. De afgelopen maanden is al heel wat werk verzet, het motorjacht wordt steeds mooier.

Zo werkte bijvoorbeeld de helft van de apparatuur op de brug niet. De andere helft was hopeloos verouderd. Na veel speurwerk en gegoogle hebben we nu het neusje van de zalm. Er zijn nieuwe panelen gezaagd en getimmerd, waar de nieuwe klokjes en navigatie-apparatuur op de milimeter nauwkeurig in past. Alles afgewerkt met chique zwart vinyl. ‘t Is een plaatje. Alles werkt ook gewoon! Sylvia heeft draadjes getrokken en Marc heeft urenlang ondersteboven in de kastjes gelegen om alles aan elkaar te knopen.

Op de dekken blijkt laag op laag op laag geschilderd te zijn. Het is gebubbeld, hier en daar bladdert de verf. Daar worden as we speak door Marc en huisvriend Peter de schuurmachine en haakse slijptol op gezet. Vulmiddel, primer en goeie verf staan al klaar.

De vorige eigenaar heeft ons flink om de tuin geleid. De motoren leken knap, maar dat was uiterlijke schijn. Wederom was onderhoud een vies woord. Onze Italiaanse vrienden zijn over zo’n twee weken klaar met het monteren van gereviseerde en nieuwe onderdelen. De vriendelijke Spaanse Paco heeft zich ontfermd over de teak traptreden. Ze zijn nog nooit zo mooi geweest!

Yep, dit meisje zit in de takkenbende. En in de takkenherrie. Er wordt geschuurd, geboord, getimmerd, gepraat en gelachen. Ik laveer er tussendoor met koppen koffie, roep Mangare! Comer! Aan tafel! als de lunch op tafel staat. Sigi, Peters Husky voelt zich een heuse scheepshond. Hij houdt me gezelschap. Deze witte reus is ruim 14 jaar oud en sloft lekker achter me aan of komt op m’n voeten liggen. Stokdoof, dus de herrie krijgt ie niet mee.

En als alle werkzaamheden gedaan zijn? Dan maken onze Italianen en Spanjaarden plaats voor visite uit Holland!