Ken je ‘t armoedige gevoel als je haar totaal verknipt is…? Nou, dat overkwam me de afgelopen week!

Opeens was ik mijn lange haar spuugzat

Vond ik het eerder nog lekker makkelijk, nu bleef mijn Facebook profielfoto met een korter koppie door mijn hoofd dwarrelen. ‘t Was dan ook een gespreksonderwerp tijdens een kop koffie met een Spaanse vriendin en haar dochter. Nou… zij wisten wel een goeie kapsalon. Goedkoop en nog vlak bij mij in de buurt ook. Ik knikte instemmend en terwijl ik bij mezelf bedacht dat ik waarschijnlijk gewoon naar onze eigen Spaanse kapster zou gaan.

Terwijl ik met mijn vriendin doorbabbelde, had ik niet in de gaten dat haar dochter een telefoongesprek had. ‘Kun je morgenmiddag om half vier?’, vroeg ze tussendoor. Overdonderd knikte ik weer instemmend. De afspraak stond dus. Ach… wat zou er fout kunnen gaan, dacht ik nog. Ik kom er vast niet totaal verknipt vandaan. Nou, fout!

Klokslag half vier zat ik de volgende dag bij de aanbevolen kapsalon in de stoel en werd mijn nét gewassen haar grondig gesopt. Hoewel ik al had uitgelegd hoe ik mijn haar geknipt wilde hebben, liet ik voor alle zekerheid nog even mijn Facebook profielfoto zien voordat de schaar er in gezet werd. Ze knikte en ging rap aan de slag.

Ze was binnen zes minuten al uitgeknipt en zette de föhn op mijn haar. Fanatiek probeerde ze mijn steile, fijne haar naar binnen te krullen. Uit ervaring weet ik dat ‘t een zinloze exercitie is. Zodra je de linkerkant krult, floept rechts alweer naar buiten. Toch was ze dik tevreden over het resultaat. Ik niet en wees haar op een pluk lang haar, die ze snel wegknipte. Bij de kassa moest ik bijna twee en een half keer zoveel afrekenen als bij ‘onze’ kapsalon!

totaal verknipt - voor
totaal verknipt - na

Eenmaal thuis werd ik kritisch bekeken door Hans en Marc. ‘Best leuk…’ kwam er bij beiden voorzichtig uit. Met de keukenschaar heeft Marc nog wat lange slierten weggeknipt. Misschien zit ‘t beter als ik zelf met haarmousse en -lak aan de slag ga, dacht ik nog. Maar het werd er echt niet beter op! Een afspraak bij onze Peluquería Lara (die eerder mijn haardos in de ‘pintura‘ zette)was snel gemaakt.

‘Een echte kapper…?’
.
De volgende dag zat ik dus weer in de kappersstoel en liet wéér m’n profielfoto zien. Nadat Lara mijn natte haar gekamd had, viel ze bijna steil achterover. ‘Je bent dus naar een échte kapper geweest?’, zei ze hoofdschuddend. Totaal verknipt dus… Ongelukkig bevestigde ik dat. Opeens legde ze haar handen op mijn schouders en meldde geruststellend ‘Tranquila, confíame’ (Rustig maar, vertrouw me). Vaardig knipte ze mijn haar in laagjes, zodat ‘t wat meer volume krijgt.
Ik liep blij de zaak uit en ik ben nog steeds blij als ik in de spiegel kijk. Geen verrassingsafspraken meer voor mij!